onsdag 21 september 2011

Torterade barn i Bromma

För 14 år sedan kom ett par tonårsflickor till mig och berättade gråtande att de hade varit hemma hos en 18-årig mamma och träffat hennes lille son som var 2 år. Hemmet var oerhört rörigt och nedsmutsat. Den lilla pojken var undernärd och mycket skygg. En av flickorna sprang genast till en bensinstation i närheten för att köpa något att äta till honom.
Flickan hade sedan försökt göra en anmälan till socialen i Bromma, men där blev hon inte trodd. Hon ringde dit flera gånger och berättade om vilka hemska förhållanden det lilla 2-åringen levde under, men blev tillsagd att inte hålla på och "busringa till soc och tala illa om människor". Hennes anmälningar togs alltså inte upp. Utredning, som ska inledas skyndsamt, inleddes därför inte, trots att socialtjänsten är skyldig att göra det enligt lag.
Skildringen av pojken och misären i hans hem gjorde att jag själv kontaktade Bromma stadsdelsförvaltning och gjorde en anmälan.

Idag ser jag av en händelse att samma mamma, idag 32 år, har fött ytterligare tre barn. Två av dessa blev LVU-ade men kom efter LVU-et tillbaka hem till den biologiska mamman och utsattes för vad som står i följande länkar:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11884576.ab
http://www.expressen.se/nyheter/1.1614332/mamma-torterade-sina-barn-haktad
http://www.expressen.se/nyheter/1.1615734/har-lastes-barnen-in
I nedanstående länk finns Solna tingsrätts dom:
http://antisverige.files.wordpress.com/2010/01/4870-09.pdf

Jag ser i domen att socialen ringt på dörren och gått därifrån för att ingen öppnat, precis som socialen på 50-talet stod handfallna inför min egen uppväxtfamiljs stängda dörr. Bakom den svalt vi barn.
Inget har alltså hänt på över 50 år! Socialen agerar fortfarande lika ansvarslöst trots att det finns lagar att följa.

Vad sysslar man med på Bromma stadsdelsförvaltning? En mamma, känd för att allvarligt missköta och vanvårda barn föder nya barn som LVU-as. Men Bromma stadsdelsförvaltning behandlar dessa barn som rättslösa och återför dem till hemmet och mamman som svälter och torterar dem.
Fyra barn får betala med sina liv. Fyra barn får skador av vanvård idag i realtid pga. försummelser hos Bromma stadsdelsförvaltning. Som skattebetalare vill jag inte avlöna inkompetenta handläggare och politiker som skött detta ärende. De måste ställas till svars för de skador de förorsakat dessa barn. (Jfr Mark.)

Vi behöver barnperspektiv i Sverige nu!

3 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja du har så rätt... socialen kan bara hjälpa om mamman vill ha hjälp. Och den här mamman verkar inte kapabel ens att ta hand om sig själv...

Det finns ett ensidigt mammaperspektiv i vårt land. Barnkonventionen borde bli lag! Inga mammor skulle då kunna äga sina barn. Och skylla på dem när de är misshandlade.

Det här skrev jag senast i dag:

http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2011/09/happy-happy-star-mig-upp-i-halsen.html

fostermamma sa...

Så rätt du har, varför tar de oss inte på allvar? det händer ju idag precis som då. Det har inte ändrat sig även om det blivit bättre.

Yvonne Domeij sa...

Ja, barnkonventionen borde bli lag! Men har det verkligen blivit bättre? Just nu sitter t.ex. en mamma i Sigtuna anhållen misstänkt för att ha mördat sina barn. Där ingrep inte soc trots anmälan från skolan om att barnen inte kom till skolstarten.

Sigtuna är f.ö. den kommun som 2010-2011 inte ordnade skolgång på 1½ år för en LVU:ad tonåring, vilket jag anmält.