måndag 19 maj 2008

Hagamannens kompis Börje SvenssonJa, det är en konstig rubrik: Börje Svensson är egentligen Hagamannens terapeut, men jag inte skriva det, eftersom han gått ur sin yrkesroll.
(Ett problem när man lever med gränslösa personer är nämligen att man kan få svårt att hävda sina egna gränser.)

Hagamannen vill inte att SVT ska göra en dokumentär om honom och hans brott i en planerad serie. Hans fru vill inte att inslaget om hennes Hagaman sänds med hänvisning till deras barns lidande när de påminns om hans brott i media.
Hagamannens terapeut Börje Svensson ringde på hennes begäran SVT och "vädjade" och sen skrev han en debattartikel i DN med begäran om att inslaget tas bort, även det med hänvisning barnen, förstås. www.dn.se/DNet/jsp/polypoly.jsp?d=572&a=770232

Börje skrev: "Svartmålningen av pappan färgar av sig på barnets självkänsla." Jag tror du har missat något där Börje. Ett brottsreferat, en förundersökning eller ett domslut är ingen svartmålning. Tvärtom är det en relativ skönmålning av det som förevarit, eftersom man tvingats begränsa sig till det som går att bevisa. Det vet Hagamannen. Det vet framförallt hans offer. Tydligen har du missat det, Börje.

Börje och jag satt i debatt på Dramatens Elverket häromåret efter pjäsen Blackbird om en pedofil och hans offer. Den gången tyckte jag han satt obekvämt på två stolar när han både företrädde pedofiler och deras offer. Det verkar tyvärr inte ha blivit bättre idag, Börje verkar vilja sitta på så många stolar som möjligt, och helst samtidigt..

Hagamannen ska inte strypa yttrandefriheten med hänvisning till sina barn. Hans offer är först och främst de unga flickor och kvinnor som drabbats fruktansvärt av hans hänsynslösa framfart. Men även hans barn, hans fru och samhället i övrigt är i varierande grad Hagamannens brottsoffer. Hagamannen begick sina brott utan minsta respekt för offren och deras liv. Han frånsade sig papparollen med emfas när han stod på den blodiga isen i Umeå med en sönderslagen och skändad kvinna under sig.

SVT ska tillgodose public service och självklart inte falla till föga för Börje Svenssons brösttoner. Inget blir bättre av att tystas ned. Det borde Börje Svensson, så terapeut han vill vara, veta. Men han verkar snarare måna om framtida arbetstillfällen när offren ska ta upp det han i dag vill förtränga. Börje Svensson gör inte brottsoffren en tjänst när han vill tysta ner en tv-dokumentär där skildringen av Hagamannens brott ingår. SVT ska sända. Och reprisera. Låt stå.
Heder åt SVT, Uppdrag granskning, Nils Hansson och Karin Alfredsson.
Och du Börje, du kan ställa dig i skamvrån!

Inga kommentarer: